Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
Silhouet van een man met de horizon op de achtergrond

Lichamelijk herstellen na verslaving: hoe pak je dit aan? 

Een verslaving heeft grote gevolgen voor de fysieke- en geestelijke gezondheid. De meeste verslaafden merken ook in de maanden en zelfs jaren na het afkicken dat hun lichaam nog goed moet herstellen. Dat heeft echt veel tijd nodig. Hoewel een afkickkliniek in zuid afrika, Nederland of elders je geholpen heeft om te stoppen met het gebruik, lost dit nog niet direct de fysieke gevolgen op. Hoe langer je geen middelen meer gebruikt, hoe meer kans je lichaam krijgt om te herstellen.

Zelf zijn er ook een aantal dingen die je kunt doen om het herstelproces te bevorderen. In dit artikel zetten we enkele tips op een rij. 

Lichamelijke gevolgen direct in de dagen na gebruik 


De lichamelijke gevolgen zijn het duidelijkst in de dagen na gebruik. Je kunt je extra moe voelen, minder zin hebben in eten, last krijgen van concentratiestoornissen en zelfs een gevoel van onwerkelijkheid ervaren. Je lichaam krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Deze symptomen maken het lastiger om te stoppen met verslavende middelen. Stop daarom altijd in overleg met professionals en laat je in dit proces bijstaan om de ontwenningsverschijnselen zo goed mogelijk door te komen.

Ga je naar een afkickkliniek voor een alcoholverslaving? Dan zullen ze berekend zijn op deze verschijnselen en je die eerste periode lichamelijk zo goed mogelijk helpen. Het is van essentieel belang dat je eerst goed afkickt, alvorens de onderliggende problemen aangepakt kunnen worden. 

Gezond eten 


Een gezond voedingspatroon is in de maanden en jaren na het laatste gebruik ontzettend belangrijk. Helaas is dit vooral in het begin vaak lastig om vol te houden. Veel mensen ervaren een gevoel van weinig eetlust in de eerste periode. Hierdoor eten ze te weinig of niet gevarieerd.

Besef echter goed dat voeding de batterij van je lichaam voedt. Als je niet op de juiste manier eet, lukt het je lichaam nooit of in elk geval minder goed om te herstellen. Probeer daarom zo gezond en gevarieerd mogelijk te blijven eten.

Lukt dit je niet zelf of heb je na tijden van gebruik geen idee meer hoe je voor je lichaam moet zorgen? Schakel dan de hulp van de huisarts of een diëtiste in. 

Meer bewegen 

Beweging is altijd goed, maar zeker als je verslaafd bent geweest. Niet alleen om je lichaam weer sterker te maken, maar het kan ook dienen als manier om te dealen met nare gevoelens of misschien wel de drang om weer te gebruiken. Tijdens het sporten maak je gelukshormonen aan. Het is dus een fijne manier om je minder gestrest te voelen. Bovendien biedt het afleiding.

Meer bewegen betekent overigens niet dat je echt volop moet gaan sporten. Als je niet gek bent op sporten, kan het ook op andere manieren. Probeer in elk geval minimaal dertig minuten matig tot intensief per dag te bewegen. Probeer bijvoorbeeld meer te wandelen of pak wat vaker de fiets. Zo kom je al snel aan voldoende beweging en zul je merken dat je conditie langzaam weer beter wordt.