Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
vrouw in wit shirt en oranje sportlegging aan het stretchen in de sportschool

Stretchen: de ultieme gids

Stretchen (rekken en strekken) wordt vaak over het hoofd gezien in fitnessroutines, maar het kan verschillende voordelen met zich meebrengen. Rekken kan onder andere helpen met je range of motion en het verbeteren van de gezondheid van de gewrichten. Daarnaast zijn er nog allerlei voordelen van het op correcte wijze stretchen van de spieren. In deze blog onderzoeken we de voordelen van stretchen, de verschillende soorten rekken en strekken die je kunt toepassen én hoe je deze kunt integreren in je fitnessroutine. Lees dus zeker verder voor deze ultieme gids over alles wat met stretchen te maken heeft.

De voordelen van stretchen

In dit gedeelte van de blog gaan we dieper in op de verschillende voordelen van het rekken en strekken. We behandelen het verbeteren van de range of motion, het voorbereiden van de spieren op activiteit en de positieve effecten op je houding en balans. Ook kan het helpen bij het verminderen van stress en spierpijn. Dat zijn dus flink wat voordelen voor iets dat relatief snel en simpel uit te voeren is.

Verbetering van je range of motion

Range of motion verwijst naar de hoeveelheid beweging die mogelijk is in een gewricht. Stretchen kan helpen om de range of motion en de flexibiliteit te verbeteren, wat op zijn beurt de gezondheid van gewrichten kan verbeteren. Wanneer gewrichten een grotere range of motion hebben, zullen ze kunnen bewegen in hun volledige bereik. Hierdoor word je flexibeler en kun je meer bewegingsvrijheid ervaren.

Dit alles kan erin resulteren dat je dus een verbeterde mobiliteit kan ervaren wanneer je regelmatig gaat stretchen. Deze mobiliteitsvoordelen kunnen zowel tijdens het trainen als in het dagelijkse leven van pas komen.

Het voorbereiden van de spieren voor fysieke activiteit

Stretchen kan helpen om je spieren voor te bereiden op fysieke activiteit. Wanneer je spieren warm en buigzaam zijn, is de mobiliteit (tijdelijk) vergroot, waardoor de oefening op correcte wijze kan worden uitgevoerd. Dit kan prestatie bevorderend werken, waardoor je op de lange termijn ook meer progressie kunt boeken met bepaalde oefeningen. Klinkt niet verkeerd toch?

Verbeteren van houding en balans

Rekken en strekken kan helpen om je houding en balans te verbeteren door gespannen spieren die aan de gewrichten trekken te versoepelen. Wanneer de spieren flexibel zijn, kunnen de gewrichten in hun volledige bewegingsbereik bewegen. Dit kan helpen om je houding te verbeteren. Een voordeel waarvan je in het dagelijkse leven de vruchten zult plukken.

Een juiste houding kan tevens helpen om de druk op de wervelkolom en gewrichten te verminderen, wat kan zorgen voor minder pijn en ongemak. Een goede houding kan er zelfs voor zorgen dat je langer en zelfverzekerder lijkt.

Een betere houding kan daarnaast ook helpen om de balans te verbeteren. Denk eens aan de voordelen voor bijvoorbeeld mensen van oudere leeftijd of wanneer je last hebt van je balans met het tillen van zware objecten, zoals de boodschappen. Reden genoeg om eens serieus naar het toepassen van rekken en strekken te kijken dus.

Stretchen door een man op latere leeftijd in een blauw shirt en een korte broek in de woonkamer
Stretchen is geschikt voor jong en oud.

Verminderen van stress

Wanneer spieren gespannen zijn, kunnen ze zenuwen en bloedvaten samendrukken. Dit kan logischerwijs leiden tot ongemak. Door de spieren te rekken en strekken, kun je pijn en ongemak helpen verminderen. Ook kunnen je spieren stijf worden door zowel fysieke als emotionele stress. Ook in dat geval is het interessant om eens naar de voordelen van stretchen te kijken.

Verminderen van spierpijn

Mogelijk kan stretchen je bloedtoevoer verbeteren, als je het vaak genoeg uitvoert. Hierdoor kunnen spieren sneller de afvalstoffen afvoeren, waardoor je sneller van je spierpijn verlost bent. Hierdoor ben je weer eerder in staat om een volgende training uit te voeren, waardoor je op de lange termijn mogelijk meer progressie kunt maken.

Verschillende manieren van stretchen

Er zijn verschillende soorten stretches die kunnen worden uitgevoerd om de hierboven genoemde voordelen te bereiken. In dit gedeelte zullen we de verschillende manieren van stretchen behandelen. De soorten die behandeld worden zijn statisch stretchen, dynamisch stretchen en PNF stretching. Ook bespreken we de specifieke voordelen en wanneer ze gebruikt kunnen worden.

Statisch rekken

Statisch rekken en strekken is de meest voorkomende vorm van stretchen. Het houdt in dat je een spier in een bepaalde positie vasthoudt gedurende een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 15-30 seconden. Het wordt het best gebruikt als afkoeling voor na het sporten, omdat de spieren dan al warm zijn en ze gemakkelijker op statische wijze kunnen worden gerekt.

Een voorbeeld van een statische stretch is de hamstring stretch, waarbij je op de grond zit met de benen recht voor je uit om vervolgens naar voren te reiken en je probeert de tenen aan te raken. Deze specifieke oefening richt zich op de hamstrings, maar er zijn tal van voorbeelden om statisch rekken toe te passen.

Statisch rekken kan dus het beste worden gebruikt na een training, wanneer de spieren warm en wat meer buigzaam zijn. Het is belangrijk dat statisch strekken op een gecontroleerde en zachte manier moet worden gedaan, waarbij pijn of ongemak wordt vermeden.

Statisch rekken door een vrouw die buiten aan het sporten is
Voorbeeld van het statisch rekken van de hamstrings.

Dynamisch rekken

Dynamisch rekken houdt in dat een spier of spiergroep op een gecontroleerde manier door de volledige range of motion wordt bewogen. Dit type rekken en strekken kan goed worden gebruikt als warming-up voor het sporten, omdat het helpt de spieren voor te bereiden op lichamelijke activiteit. Het kan daarnaast ook prima worden gebruikt als afkoeling na het sporten.

Een voorbeeld van een dynamische stretch is de beenzwaai. Hierbij houd je bijvoorbeeld een stoel of muur vast en zwaai je een been naar voren en weer naar achteren. Na een aantal herhalingen voer je dit ook uit voor het andere been. Dit kun je ook toepassen voor het losgooien van je armen.

Ook dynamisch rekken dient op een gecontroleerde en soepele manier te worden gedaan. Probeer onnodige stuiterende of schokkende bewegingen te vermijden, aangezien je spieren nog opgewarmd dienen te worden voor de fysieke activiteit. Tenminste, als je het gebruikt als warming-up.

dynamisch rekken door een jonge vrouw in een natuurpark
Voorbeeld van het dynamisch rekken.

PNF stretching

PNF stretching staat voor proprioceptieve neuromusculaire facilitatie. Dit is een vorm van stretchen die statisch en dynamisch stretchen combineert. Het gaat om het rekken van de spier tot het limiet, wat kan helpen om de flexibiliteit te vergroten. Onderzoek toont aan dat deze vorm van stretchen zeer effectief kan zijn voor een verbeterde range of motion.

PNF stretching is een geavanceerde vorm van rekken en strekken. Het wordt dan ook met name gebruikt door mensen die al een goede mate van flexibiliteit hebben. Voor beginners wordt het doorgaans afgeraden. Het wordt ook niet aanbevolen voor mensen met verwondingen of chronische pijnaandoeningen. Het kan namelijk intens zijn en mogelijke bestaande klachten in zulke gevallen verergeren.

Een laatste tip: PNF stretchen kun je leren onder toezicht van een gekwalificeerde professional, omdat het specifieke technieken en de juiste vorm vereist om veilig en effectief te worden uitgevoerd. Het is ook belangrijk om naar je lichaam te luisteren en te stoppen als je pijn of ongemak voelt.

Stretchen in je dagelijkse routine opnemen

Stretchen kan een belangrijk onderdeel zijn voor je algehele gezondheid en fitheid. Het gaat dus om veel meer dan alleen het kunnen aanraken van je tenen, maar om een mobiel lichaam met de maximale bewegingsvrijheid. In dit gedeelte van de blog bespreken we hoe je stretching kunt opnemen in je fitnessroutine. Ook geven we tips voor het opwarmen voordat je gaat strekken. Door deze richtlijnen te volgen kun je een routine creëren waardoor ook jij kan profiteren van alle voordelen.

Goed opwarmen voor het stretchen

Een goede warming-up voor het stretchen is met name voor statisch strekken belangrijk. Een warming-up kan zo simpel zijn als 5 minuten wandelen of licht joggen. Het doel is om de bloedtoevoer naar de spieren te vergroten en de lichaamstemperatuur te verhogen, waardoor de spieren soepeler worden. Een dynamische stretch combineert dit, waardoor een warming-up in principe niet direct nodig zal zijn.
Het is belangrijk om intensieve of krachtige activiteiten niet in je warming-up op te nemen. In plaats daarvan moet de focus liggen op activiteiten die de bloedtoevoer naar de spieren verhogen, zonder de gewrichten te zwaar te belasten. Zolang je dit in je achterhoofd houdt, moet het wel goed komen met je warming-up voor het stretchen.

Je routine afstemmen op je behoeften

Het is belangrijk om het rekken en strekken af te stemmen op jouw specifieke behoeften. Zo zorg je ervoor dat de focus ligt op de spieren die het belangrijkste zijn voor de fysieke activiteit die je gaat uitvoeren.

Doe je aan hardlopen? Dan zouden je rek- en strekoefeningen zich moeten richten op de hamstrings, quadriceps en kuiten, aangezien dit de spieren zijn die het meest actief zijn tijdens het hardlopen. Als je een fietser bent, moet de focus weer liggen op de spieren die het meest actief zijn tijdens het fietsen. Dit geldt dus voor elke vorm van inspanning: het stretchen dient te worden afgestemd op de training die gaat volgen.

Tips om stretchen in je routine op te nemen

Als je eenmaal begrijpt welke verschillende soorten stretching er zijn en wat de specifieke voordelen zijn, is het mogelijk om rek en strekoefeningen op te nemen in je fitnessroutine. Hier zijn een paar beknopte tips voor het creëren van een effectieve trainingsroutine voor stretching en flexibiliteit:

  1. Opwarmen voor het strekken: Het is belangrijk om op te warmen voor het (statisch) strekken, om de spieren voor te bereiden op het strekken en om het risico op blessures te verkleinen. Een eenvoudige warming-up kan een wandeling van 5 minuten of licht joggen zijn.
  2. Pas je routine aan je specifieke behoeften aan: Bedenk wat voor soort fysieke activiteit je gaat uitvoeren en concentreer je op het stretchen van de spieren die bij die activiteit worden gebruikt.
  3. Wees consistent: maak stretchen een vast onderdeel van je fitnessroutine door elke training tijd vrij te maken om te stretchen.
  4. Verbeter je routine: Naarmate je flexibeler wordt, kun je je stretchroutine voortzetten door de stretch voor langere tijd vast te houden of door complexere oefeningen toe te voegen.
  5. Luister naar je lichaam: Stretchen mag nooit pijnlijk zijn. Als je pijn of ongemak voelt, stop dan met rekken en pas je techniek of intensiteit aan.

Probeer bovenstaande tips eens uit te voeren en merk zelf wat wel of niet werkt voor jouw unieke situatie. Iedereen is natuurlijk anders, dus wees vrij in het wijzigen van je aanpak, daar waar nodig.

Conclusie over stretchen

Concluderend, stretchen kan een belangrijk onderdeel zijn van het behoud van de algehele gezondheid en fitheid. Van het verbeteren van de range of motion en de gezondheid van de gewrichten tot het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de houding, de voordelen van het rekken en strekken spreken voor zich.

We hebben verschillende onderwerpen in deze blog behandeld, waardoor je een goed beeld zou moeten hebben van wat stretchen voor jou kan betekenen. Nu kun je op zoek gaan naar de meest geschikte oefeningen om te stretchen en de tips uit deze blog toe te passen.

Creëer je eigen routine en merk het verschil. Mocht je na het lezen van alle informatie uit deze blog alsnog vragen of opmerkingen hebben? Dan kun je deze onderaan deze pagina achterlaten. Wij proberen je vraag dan zo snel mogelijk te beantwoorden, zodat jij zo snel mogelijk aan de slag kunt en ook de voordelen van stretchen kan ervaren.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *