Karnemelk is een product dat al vele jaren in de supermarkt te vinden is, maar heel langzaam populariteit lijkt te verliezen. De zurige smaak wordt namelijk niet door iedereen gewaardeerd. Toch zijn er mensen die zweren bij het product, omdat ze zeggen dat karnemelk gezond is. Maar is dat wel zo? In deze blog zoeken wij uit wat karnemelk nu eigenlijk is. Ook geven we natuurlijk antwoord op de vraag of karnemelk gezond is en waarom dit wel of niet zo is. Kortom, alle informatie om te bepalen of karnemelk in jouw eetpatroon past.
Wat is karnemelk?
We dienen uiteraard eerst duidelijk te krijgen wat karnemelk is en waar het vandaan komt, voordat we kunnen bepalen of het gezond is of niet? Karnemelk wordt doorgaans geproduceerd uit koemelk en kan eigenlijk op twee manieren worden gemaakt, namelijk de ouderwetse manier en de moderne manier.
Bij de ouderwetse manier om karnemelk te produceren is het eigenlijk een bijproduct van het maken van boter. Door het karnen (stevig op en neer roeren) van room komt er naast de klonten die gebruikt worden voor de boter ook een zure vloeistof vrij. Deze vloeistof is de verse karnemelk.
Leuk weetje: wist je dat karnemelk ook wel botermelk wordt genoemd?
De methode die tegenwoordig gebruikt wordt door de zuivelfabrikanten is iets eenvoudiger en kan grootschaliger worden toegepast. Er worden namelijk melkzuurbacteriën toegevoegd aan magere melk. De lactose van de magere melk wordt zo omgezet naar melkzuur. Deze zure magere melk is dus de karnemelk die tegenwoordig in de supermarkt te vinden is.
Voedingswaarde van karnemelk
We weten nu dus dat de moderne karnemelk die we drinken eigenlijk magere melk is met extra melkzuurbacteriën. De voedingswaarden zullen dus naar verwachting weinig moeten verschillen van magere melk. Volgens het Nederlands Voedingsstoffenbestand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is de voedingswaarde van karnemelk als volgt:
Waarde | Hoeveelheid per 100 gram |
---|---|
Energie (kcal) | 30 |
Eiwitten (gr) | 3 |
Koolhydraten (gr) | 3,6 |
– Waarvan suiker (gr) | 3,6 |
Vetten (gr) | 0,2 |
Vezels (gr) | 0 |
Als we dit vergelijken met reguliere magere melk, zien we dat karnemelk per 100 gram zo’n 1,3 gram minder suiker bevat. Verder heeft magere melk iets meer eiwitten en ook een klein beetje meer calorieën dan karnemelk. Al met al geen erg grote verschillen dus. Verder bevat karnemelk meer melkzuurbacteriën dan magere melk.
Wat maakt karnemelk gezond?
Nu we weten hoe het gemaakt wordt en wat de voedingswaarde is, kunnen we gaan kijken naar de eigenschappen die karnemelk gezond maken. Er zijn namelijk een aantal redenen die ervoor zorgen dat karnemelk gezond genoemd kan worden.
Karnemelk bevat veel vitamine B12
Zoals veel dierlijke producten bevat ook karnemelk veel vitamine B12. Deze vitamine is bijvoorbeeld erg belangrijk voor het aanmaken van rode bloedcellen en is van belang voor onze zenuwen. Een tekort hieraan wil je dus graag voorkomen. Door dagelijks een glas karnemelk te drinken verklein je dus de kans dat je een vitamine B12 tekort krijgt en hier mogelijk nadelige effecten van ervaart.
Karnemelk bevat veel calcium
Zuivel bevat veel calcium en dat is bij karnemelk niet anders. Één van de aspecten die karnemelk gezond maakt is dan ook de hoge hoeveelheid calcium. Calcium speelt namelijk een belangrijke rol in ons lichaam. Zo kan het een bijdrage leveren aan sterke botten, tanden, spieren en zenuwen.
Mogelijk makkelijker te verteren dan andere zuivel
Doordat de melkzuurbacteriën in karnemelk de lactose gemakkelijker maakt om te verteren, kan het ook voor sommige mensen met lactose-intolerantie gemakkelijker te verteren zijn. Hierdoor kun je alsnog de gezondheidsvoordelen ervaren, zonder de problemen met verteren die je bij reguliere melkproducten wel zou ervaren. Let op, dit geldt dus zeker niet voor iedereen.
Karnemelk is eiwitrijk
Karnemelk bevat vrij veel eiwitten. Hierdoor kan het bijvoorbeeld prima gedronken worden door mensen die fanatiek sporten en en veel eiwit willen consumeren voor spieropbouw en herstel. Ben je op zoek naar producten met veel eiwitten? Lees dan onze blog voeding met veel eiwitten.
Karnemelk mogelijk gezond voor de darmen
De melkzuurbacteriën die worden toegevoegd aan het product kunnen mogelijk positieve effecten hebben op je darmflora en stoelgang. Heb jij hier last van en consumeer je om deze reden karnemelk of andere producten met melkzuurbacteriën? Probeer dan eens te achterhalen of je wel voldoende vezels consumeert en genoeg water drinkt. Er is namelijk een aannemelijke kans dat dit ook verlichting kan bieden voor je darmproblemen.
Tip: Bekijk hier een lijst met vezelrijke voeding.
Wat maakt karnemelk niet gezond?
Uiteraard zijn er ook aspecten van karnemelk die het product minder gezond maken. Onderstaand hebben we uitgewerkt wat als ongezond zou kunnen worden gezien als het op karnemelk aankomt.
Let op met de hoeveelheid suiker
De lactose in karnemelk is zeker niet ongezond, maar het zijn wel (melk)suikers. Let hier dus wel op voordat je bijvoorbeeld meerdere glazen karnemelk per dag gaat drinken. Een glas van 250ml karnemelk kan al snel 9 gram suiker bevatten, wat dus aardig kan aantikken bij je totale suikerconsumptie. Wanneer je je dagelijkse suikerinname wilt proberen te minderen, dan kun je waarschijnlijk het beste dus niet te veel karnemelk drinken.
Sommige mensen kunnen het lastig verteren
Voor sommige mensen met lactose-intolerantie zal karnemelk wel geschikt zijn, maar er is nog steeds een grote groep die het niet goed zal kunnen verteren. Hierdoor kan dit klachten veroorzaken aan bijvoorbeeld de darmen, waardoor het slim is het product te vermijden en eventueel te vervangen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan melkvervangers.
Dus, is karnemelk gezond?
Uiteindelijk kunnen we wel concluderen dan karnemelk gezond is. Het is een product dat in vrijwel elk gevarieerd dieet past en veel goede eigenschappen heeft. Een hoge hoeveelheid eiwitten, vitamines en mineralen zorgen ervoor dat karnemelk gezond genoemd kan worden. Het is vooral de vraag of je het dagelijks wilt drinken, aangezien de smaak niet door iedereen wordt gewaardeerd.
Vind je het niet zo lekker, maar wil je het wel consumeren? Gebruik karnemelk dan eens in plaats van reguliere melk bij het bakken. Maak bijvoorbeeld eens lekker luchtige pannenkoeken op basis van karnemelk en proef het verschil met reguliere melk.
Veelgestelde vragen over karnemelk
Nu we weten of karnemelk gezond is, beantwoorden we nog enkele algemene vragen over karnemelk. Heb je na het lezen van deze blog alsnog verschillende vragen? Laat deze dan achter onderaan dit artikel. We zullen je vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden.
Het grootste verschil is dat karnemelk meer melkzuurbacteriën bevat dan reguliere (magere) melk. Deze melkzuurbacteriën kunnen weer positieve effecten hebben op de darmen, waardoor karnemelk in ieder geval op dat vlak meer voordeel lijkt te hebben.
Karnemelk kan zeker gedronken worden tijdens het afvallen. Het bevat veel eiwitten en niet veel calorieën. Een glas karnemelk van 250ml bevat slechts 75 calorieën, maar wel 7,5 gram eiwit.
Je kunt karnemelk zeker drinken voor het slapengaan. Het consumeren van voldoende eiwit gedurende de dag kan onder andere bijdragen aan het herstel van je spieren. Het drinken van een glas karnemelk kan hier ook aan bijdragen.
ik drink nu een paar maanden karnemelk en de afgelopen 2 weken heb ik snachts heel veel kramp in mij benen. kan dat van de karnemelk komen?
Hallo! Goed dat je bewust bent van (veranderingen in) je voeding en de mogelijke impact die dit kan hebben op je gezondheid. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat de kramp veroorzaakt wordt door karnemelk.
Het is aannemelijker dat dit komt door bijvoorbeeld:
Houdt het in de gaten en plan een afspraak bij je huisarts in als de kramp aanhoudt.