Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
kaaklijn trainen door een man in nette kleding

Kaaklijn trainen, kan dat?

Een mooie en strakke kaaklijn is een schoonheidsideaal voor zowel mannen als vrouwen. Dit zorgt ervoor dat steeds meer mensen ervoor kiezen om hun kaaklijn te trainen. Zo hopen ze dat deze beter zichtbaar wordt. Voor vrouwen betekent dit vaak het strakker worden van de kaaklijn. Voor mannen juist om deze breder of meer gespierder te maken. Is een kaaklijn trainen echter wel mogelijk? Of is de enige optie die écht helpt een bezoekje aan een chirurg? In deze blog leggen we je uit wat wel en wat niet helpt om jouw perfecte kaaklijn te krijgen.

Strakke kaaklijn trainen, waarom?

Steeds meer mensen zijn ontevreden over hun eigen uiterlijk. Dit komt mede door de toegang tot het internet waarop mensen worden getoond die voldoen aan een schoonheidsideaal. Een van deze idealen is het hebben van een goed zichtbare en strakke kaaklijn. Kaaklijn trainen lijkt een dagelijkse bezigheid voor deze mensen, maar in de realiteit zal dit heel anders liggen.

Het is namelijk grotendeels genetisch bepaald hoe je kaaklijn gevormd is. De kans is daarnaast ook groot dat foto’s bewerkt worden. De betreffende persoon heeft in dat geval dus een minder goed zichtbare kaaklijn dan het op de foto doet voorkomen. Dus voordat we dieper in het onderwerp duiken is het belangrijk te begrijpen dat de mogelijkheden om je kaaklijn te trainen en zo te veranderen beperkt zijn. Je kaaklijn is voornamelijk afhankelijk van de vorm van je gezicht en kan dus slechts in beperkte mate veranderd worden.

Als je verder leest vind je informatie over de belangrijkste spier in de kaak die een rol kan spelen bij het uiterlijk van je kaaklijn. Daarna bespreken we een aantal studies die het effect van kaaklijn trainen hebben onderzocht. Zo kunnen we bepalen wat je mogelijk kunt bereiken met kaaklijn trainen.

Anatomie van de kauwspieren

Wanneer we iets eten, gebruiken we altijd onze kauwspieren. Het menselijk lichaam heeft vier verschillende kauwspieren, namelijk:

  • Musculus masseter
  • Musculus pterygoideus lateralis
  • Musculus pterygoideus medialis
  • Musculus temporalis

De belangrijkste van deze vier spieren (wanneer het gaat over kaaklijn trainen) is de musculus masseter. Deze spier wordt ook wel de wangkauwspier genoemd. Wanneer je kauwt op iets gebruik je dus o.a. de musculus masseter. Het grootste gedeelte van deze spier bevindt zich in je wang bij je kaaklijn. Wanneer deze spier groter wordt, wat mogelijk is, dan oogt je kaaklijn ook breder. Dit zal voor vrouwen mogelijk niet het gewenste effect zijn, maar voor menig man juist wel.

zwart wit foto van een man met een strakke kaaklijn

Wetenschappelijke studies omtrent kaaklijn trainen

Er zijn verschillende studies voltooid over het trainen van de spieren in de kaak. Een aantal van de bevindingen zullen we hier uitwerken. Zo kunnen we een duidelijk beeld schetsen van het effect van oefeningen voor de kaakspieren op de kaaklijn. Hieruit kunnen we dus ook concluderen of je effect je kaaklijn kunt trainen.

Grootte van kaakspieren in verband met overige spieren

Een studie in 2004 analyseerde 121 volwassenen om te ondervinden of er een relatie te ontdekken was tussen de kaakspieren en spieren in de ledematen. Één van de conclusies die ze konden trekken was dat dat grootte van de kaakspieren duidelijk verwant was aan de grootte van de spieren in de ledematen. Dit suggereert dat de spieren in de kaak op dezelfde manier beïnvloed worden als de spieren in onze ledematen.

Kaaklijn trainen werd hier dus niet direct toegepast. Het lijkt er dus wel op dat mensen die meer spiermassa hebben in hun ledematen ook (indirect) grotere kaakspieren hebben. Er wordt hier overigens niets vermeld of de testpersonen spierversterkende oefeningen uitvoerden of uit zichzelf meer spiermassa hadden.

Isometrisch trainen van musculus masseter

Een studie uit 2001 onder 28 jongvolwassene concludeerde de bijtkracht middels isometrische oefeningen aanzienlijk versterkt kon worden. De musculus masseter bleek op deze manier echter lastiger te trainen. Na zes weken werd de activatie van de spier minder, waardoor deze lastiger te trainen werd. Een grotere musclusus masseter zal namelijk het effect geven van een bredere kaaklijn. Dat is voornamelijk het doel van kaaklijn trainen voor mannen. Het effect van het doen van deze oefeningen voor langer dan 6 weken is overigens niet onderzocht, dus het effect wat dit op de musculus masseter heeft is niet bekend.

Bij het doen van isometrische oefeningen voor de kaakspieren laat je deze aanspannen, maar wordt er verder geen bewegend component toegevoegd. Er wordt dus gebeten en dit wordt vervolgens enkele seconden vastgehouden. Er is met deze studie dus geen rekening gehouden met het doen van andere oefeningen om de kaaklijn te trainen, enkel met isometrische oefeningen.

Effect van oefeningen bij ouderen

Een studie uit 2014 analyseerde het effect van spier behoudende oefeningen voor het gezicht en concludeerde dat het vooral van ouderen van belang kan zijn. Het ging hier om personen die een tandheelkundige kliniek wilde bezoeken om esthetische redenen. Het doen van dergelijke oefeningen kan een positief effect hebben op de spieren in en de positie van de onderkaak.

Oefeningen waarbij glimlachen centraal stond hadden daarnaast niet alleen een positief effect op de positie van de onderkaak, maar ook nog eens op de gemoedelijkheid van de testpersonen. De studie concludeerde uiteindelijk dus dat het mogelijk is om de kaaklijn in bepaalde mate te veranderen. De oefeningen zorgde er namelijk voor dat de kaaklijn er meer esthetisch uit zag. Kaaklijn trainen is volgens deze studie dus (in bepaalde mate) mogelijk. Deze glimlach oefeningen zullen waarschijnlijk weinig effect hebben bij jongere mensen die de spieren in hun gezicht dagelijks veel gebruiken.

Systematische review uit 2013 uit de Oxford Academic

In alle 9 studies die de onderzoekers hadden geanalyseerd werden positieve resultaten behaald. Echter gebruikte géén van de studies een controlegroep of randomisatie proces. Het waren enkelvoudige kleine studies zonder controlegroep. Bovendien waren de effectiviteitsbeoordelingen in de meeste studies puur subjectief, uitgevoerd door de auteurs en/of de patiënten zelf. De onderzoekers concludeerde dan ook dat het huidige bewijs onvoldoende is om te bepalen of gezichtsoefeningen effectief zijn voor gezichtsverjonging. Meer uitgebreid onderzoek zal nodig zijn voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

Vetpercentage kan van groot belang zijn

De hoogte van je vetpercentage kan een grote rol spelen bij de zichtbaarheid van je kaaklijn. Wanneer je een hoger vetpercentage hebt, zal een (klein) gedeelte hiervan zich ook in je gezicht bevinden. Dit kan ervoor zorgen dat je kaaklijn er minder gedefinieerd uitziet en dus ook minder goed zichtbaar is. Dus ook al heb je een genetisch goede kaaklijn, een hoog vetpercentage kan alsnog roet in het eten gooien.

Het is daarnaast niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden, dus je kunt niet enkel in je gezicht vet verbranden door je kaaklijn te trainen. Hiervoor zul je toch echt het vetpercentage van je gehele lichaam omlaag moeten brengen. Het is echter ook genetisch bepaald waar het vet zich in je lichaam positioneert en zelfs met een laag vetpercentage kan het zijn dat je kaaklijn niet goed zichtbaar is. Het is dus geen vast gegeven dat je een goed zichtbare kaaklijn krijgt als je vetpercentage laag is.

vrouw met donker haar en strakke kaaklijn

Kun je dus de kaaklijn trainen?

Je kaaklijn is voor het grootste gedeelte afhankelijk van de vorm van je gezicht en is dus genetisch bepaald. Hier kun je niets aan veranderen. Daarnaast speelt je vetpercentage ook een rol, aangezien met een lager vetpercentage de kaaklijn beter zichtbaar zal zijn. Kaaklijn trainen is onvoldoende onderzocht, waardoor het op dit moment niet mogelijk is te concluderen dat het trainen van de kaakspieren het gewenste effect zal hebben.

Je kaaklijn trainen (en musculus masseter vergroten) middels het doen van oefeningen is dus sowieso een zeer klein percentage van het geheel aan aspecten die invloed hebben op je kaaklijn. En er is dus onvoldoende bewijs dat het doen van oefeningen voor de kaaklijn ook daadwerkelijk de musclusus masseter kan vergroten. Daarnaast is er ook onvoldoende bewijs of dit de kaaklijn strakker kan maken. Daarom gaan we in deze blog géén oefeningen noemen die de kaaklijn zouden verbeteren, aangezien het onduidelijk is wat de lange termijn effecten hiervan zijn.

Wat we wel kunnen meegeven is dat je de spieren in je gezicht traint wanneer je moet lachen, dus blijf vooral veel lachen!

Kaaklijn trainer toch proberen?

Uiteraard ben je vrij om alsnog te proberen je kaakspieren te trainen door een kaaklijn trainer te gebruiken. Zoals gezegd zijn er tot op heden nog géén onafhankelijke studies die echt kunnen concluderen wat de langdurige gevolgen kunnen zijn van het gebruik van zo’n kaaklijn trainer. Mogelijk zijn er dus negatieve gevolgen, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Indien je het toch graag eens wilt proberen, hebben we hier beneden een aantal voorbeelden van verschillende soorten kaaklijn trainers die je kunt aanschaffen. Ook kun je hier het gehele assortiment van Bol bekijken.

Jawline Pro Kaaklijn trainer

Jawline Pro
Kaaklijn trainer
Bestel bij

ERB®Kaaklijn Trainer

ERB®
Kaaklijn trainer
Bestel bij

Zoluko Professionele Kaaklijn Trainer Set

Zoluko
Professionele Kaaklijn Trainer Set
Bestel bij

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

2 reacties op dit artikel

  1. Daan Beens schreef:

    Beste Noud,

    Interessant artikel met de juiste deelvragen! Als sporter ben ik benieuwd naar de uitwerking van consistent gebruik van een ‘kauwbal’ welke nu in trek zijn online.

    Naast de hypothese dat de siliconen bal de kaakspier en hiermee ook de tonus of gezichtslijnen ten goede beinvloedt, ben ik benieuwd hoe de bevestiging van de musculus masseter aan de schedel aan de bovenzijde het losmaken door beweging van het ‘hersenvlies’ en hiermee het bevorderen van zuurstof toevoer aan de hersenen wél ten voordele kan worden genoemd op langere termijn of juist op korte termijn i.c.m. een taak, toets of andere bezigheid. Zoals bij bijvoorbeeld kauwgom. Waar zou ik een dergelijke bronvermelding aangaande kauwgom of breinstimulatie kunnen vinden?

    Met sportieve groet,

    Daan Beens

    1. Auteur en ervaringsdeskundige Noud Beelen van DailyFit Noud Beelen schreef:

      Beste Daan,

      Dank voor je reactie en interessante vraag! Je kunt je zoektocht wellicht voortzetten op Pubmed, ScienceDaily of Sciendo. Deze websites staan vol met interessante onderzoeken en meta-analyses die je mogelijk kunnen helpen met je vraagstuk. Succes!

      Met sportieve groet,

      Noud

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *