Ken je dat? Sta je in de supermarkt, maar weet je eigenlijk niet precies wat je wilt eten. De keuze is enorm en je hebt geen flauw idee wat allemaal gezond is en wat niet. Een gezonde boodschappenlijst was nu top geweest, maar die heb je niet. Helaas valt de keuze in zo’n geval vaak op minder gezonde keuzes, omdat dit nu eenmaal gemakkelijk is. In deze blog lees je hoe je zelf een gezonde boodschappenlijst kunt samenstellen, zodat je altijd goed voorbereid de supermarkt in loopt.
Waarom een gezonde boodschappenlijst?
Het samenstellen van een gezond boodschappenlijstje heeft tal van voordelen, zeker als je bezig bent met afvallen of juist met spiermassa opbouwen. De juiste voeding is in dat geval essentieel en maakt een wereld van verschil. Door de supermarkt binnen te lopen met een gezonde boodschappenlijst weet je precies wat je nodig hebt. Zo zorg je ervoor dat je altijd de juiste producten koopt én ben je tevens minder geneigd om ongezonde keuzes te maken. Je hebt immers als genoeg producten in je winkelmand.
Dergelijke lijst kan natuurlijk elke week verschillen, maar in de basis zal het vaak eenzelfde soort producten bevatten. Dit zijn producten die we in het algemeen als gezond kunnen bestempelen en perfect aansluiten op jouw behoefte van dat moment. Zo zal de gezonde boodschappenlijst van iemand die graag sterker wil worden er anders uit zien dan die van iemand die gewicht wilt verliezen.
Omdat het voor iedereen verschilt is er niet één algemene lijst die voor iedereen geldt. Het is veel waardevoller dat je deze zelf leert samenstellen. Onderstaand hebben we een onderverdeling gemaakt van producten die je kunt toevoegen aan je gezonde boodschappenlijst. Je kunt natuurlijk geheel zelf bepalen welke producten je toevoegt en hoeveel je van elk product dat je koopt aanschaft. Zorg er in ieder geval voor dat je een goede basis samenstelt van gezonde producten, zodat je deze altijd voldoende in huis hebt.
Welke producten horen op een gezonde boodschappenlijst?
Onderstaand hebben we een onderverdeling gemaakt van verschillende soorten voeding die je op je gezonde boodschappenlijst kunt zetten. We hebben ze ingedeeld in een aantal categorieën, met vervolgens per categorie beknopte uitleg over wat je allemaal zou kunnen kiezen.
Groenten
Het mag duidelijk zijn dat groenten heel belangrijk zijn als je een gezond boodschappenlijstje gaat samenstellen. Ze zitten namelijk boordevol vitamines. Helaas eten enorm veel mensen veel te weinig groenten. Deze mogen echter absoluut niet ontbreken op je boodschappenlijst. Wees avontuurlijk en kies eens voor groenten die je nog niet kent en nauwelijks eet, maar kies ook vooral voor groenten die je lekker vindt. Het moet immers geen straf zijn om ze te eten, maar juist omdat je het lekker vindt.
Kies bijvoorbeeld voor broccoli, bloemkool, paprika, tomaten, wortelen, boerenkool, prei, andijvie en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De keuze is enorm.
Wil je gemak en van alles wat? Kies dan voor een roerbakmix. Hier zitten vaak wel 5 of 6 verschillende soorten groenten in, zodat je van alles een beetje hebt.
Fruit
Net zoals groenten zit ook fruit boordevol vitamines. De keuze voor fruit is enorm, dus er zullen altijd wel meerdere fruitsoorten zijn die je lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan bananen, appels, peren, aardbeien, kiwi’s, druiven, bessen, avocado’s, kersen, pruimen of perziken. Daarnaast zullen sommige fruithandels en supermarkten nog allerlei andere heerlijke (exotische) fruitsoorten aanbieden.
Kies dus vooral lekker veel fruit, zodat je altijd een gezond tussendoortje in huis hebt. Een gezonde boodschappenlijst zonder fruit is dan ook ondenkbaar.
Lukt het je écht niet om dagelijks voldoende fruit te consumeren? Dan kun je kiezen voor een vitamine supplement, om zo alsnog voldoende vitamines binnen te krijgen.
Peulvruchten
Peulvruchten bevatten veel eiwitten en vezels, waardoor ze een perfecte aanvulling zijn op je gezonde boodschappenlijst. Denk hierbij aan bijvoorbeeld linzen, kidneybonen, zwarte bonen, erwten en bruine bonen. Lekker als extra product bij het avondeten of bijvoorbeeld om een bonenschotel mee te maken. Perfect ook als toevoeging aan een gerecht waarbij je bijvoorbeeld geen vlees of vis wilt gebruiken, maar wel voldoende eiwitten wilt consumeren.
Noten, granen en zaden
Ook noten, granen en zaden zijn een belangrijke toevoeging aan je lijst. Noten bevatten veel goede vetten en eiwitten. Granen en zaden bevatten vaak veel vezels en in verhouding ook veel eiwit.
Voor noten kun je bijvoorbeeld kiezen voor pistachenoten, macademia noten, walnoten of hazelnoten. Voor graan heb je onder andere keuze uit gerstemeel, haver(mout), roggemeel of tarwebloem. Ook voor zaden heb je veel keuze. Denk hierbij aan lijnzaad, chiazaad en maanzaad, maar bijvoorbeeld ook zonnebloempitten of pompoenpitten.
Uiteraard kun je ook kiezen voor een volkoren pasta of zilvervliesrijst als bron voor koolhydraten. Je kunt er ook voor kiezen om granen in fijngemalen vorm te bestellen. Je kunt het dan eenvoudig toevoegen aan bijvoorbeeld een kommetje yoghurt of een zelfgemaakte smoothie.
Zuivel en eieren
Zuivel en eieren zijn beide rijk aan eiwitten en zijn daarom ook een mooie aanwinst op je gezonde boodschappenlijst. Daarnaast bevatten eieren ook nog gezonde vetten. De keuze bij eieren is wat schaarser, maar op het gebied van zuivel heb je enorm veel keuze. De zuivelproducten met een smaakje bevatten vaak veel toegevoegde suikers, dus in het algemeen is het beter om voor een naturel / ongesuikerde variant te kiezen. Denk hierbij aan Franse kwark, yoghurt, Griekse yoghurt of gewoon een pak melk.
Ben je lactose-intolerant, veganist of wil je gewoon graag wat minder zuivel eten? Bekijk dan eens melkvervangers!
Vlees / vis
Vlees en vit bevatten beide zeer veel eiwitten. Vette vis bevat tevens ook veel omega vetzuren, die weer kunnen bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Kippenvlees is erg mager en is daarom een goede keuze als je niet teveel calorieën via vlees wilt consumeren. Varkensvlees daarentegen is erg vet en is in dat geval een minder slimme keuze.
Let op met bewerkt voedsel
Onder bewerkt voedsel verstaan we producten die meer dan 5 ingrediënten hebben. Nu hoeft dit zeker niet direct te betekenen dat een product ongezond is, maar het kan geen kwaad om het product eens beter te bestuderen. Want, wat zit er eigenlijk allemaal in? Vaak zijn deze producten rijk aan suiker, zout en calorieën, met in verhouding erg weinig eiwitten of gezonde vetten.
Als je twijfelt of je product wel op je gezonde boodschappenlijst past, dan kan het dus zeker geen kwaad om het label goed te checken. Lees ook zeker onze blog over bewerkt voedsel, voor meer uitleg over wat bewerkt voedsel nu eigenlijk is en hoe je de ongezonde bewerkte producten gemakkelijker kunt vermijden.
Check de Nutri-Score
Tegenwoordig zijn steeds meer producten voorzien van de Nutri-Score. Dit is namelijk het voedselkeuzelogo dat in Nederland, maar ook in veel andere Europese landen wordt toegepast. Door middel van dit logo kun je eenvoudig bepalen of een product als gezond kan worden gezien. Bij twijfel kun je deze score dus raadplegen, om uiteindelijk je keuze te maken of het product gezond genoeg is voor je boodschappenlijst. Lees alles wat je hierover wilt weten in onze blog over de Nutri-Score. Zo beschrijven we onder andere hoe het wordt berekend, wat de scores betekenen en wat de voordelen zijn.
Je eigen gezonde boodschappenlijst samenstellen
Nu je weet welke producten je allemaal kunt toevoegen aan je gezonde boodschappenlijstje, is het tijd om je eigen lijst te gaan maken. Kies vooral gevarieerd en zorg dat je veel producten pakt die wij in dit artikel noemen. Dit betekent echt niet dat je saaie of smaakloze gerechten moet eten, want ook met gezonde producten kun je erg lekkere recepten koken!
Uiteraard hoeft het niet alleen maar uit dergelijke producten te bestaan en kun je zeker ook wel een beetje ‘zondigen’. De kunst is om het ongezonde tot een minimum te beperken, zodat je lichaam ook echt de effecten van je gezonde keuzes kan gaan merken. Succes met het samenstellen van je eigen gezonde boodschappenlijst!
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.