Gemberthee wordt de laatste jaren steeds vaker gedronken en is inmiddels bij menig supermarkt te koop. De reden dat deze thee zo populair is? Er wordt vaak gedacht dat gemberthee gezond is. Hier wordt echter niet heel vaak wetenschappelijke onderbouwing voor gegeven. Voor ons was dat reden genoeg om hier een blog over te schrijven en eindelijk antwoord te geven op de vraag: is gemberthee gezond? Onderstaand lees je het uitgebreide antwoord, tips hoe je het zelf kan maken én de antwoorden op verschillende veelgestelde vragen.
Wat is gember?
Om te kunnen bepalen of gemberthee gezond is, dienen we eerst te achterhalen wat gember nu eigenlijk is. Gember, of eigenlijk gemberwortel, groeit aan de gemberplant. Het is een wortelknol die op verschillende manieren wordt gebruikt, namelijk vers, gekonfijt of gedroogd in poeder vorm. Daarnaast wordt het als kruid gebruikt in enorm veel producten en gerechten. Dit maakt gember tot één van de meest gebruikte specerijen ter wereld.
Gember kenmerkt zichzelf door de scherpe smaak die soms zelfs een prikkelend effect kan hebben wanneer je het consumeert. In producten waarin het verwerkt zit, zal je dit niet zo snel merken. Proef je gedroogde of pure gember zonder toevoegingen? Dan is de kans groot dat je gezicht samentrekt van de scherpe smaak als je het niet gewent bent.
Wat is gemberthee?
Je wilt natuurlijk weten of gemberthee gezond is en daar komen we zo meteen bij. Eerst behandelen we nog kort wat gemberthee nu eigenlijk is. Het kan namelijk op verschillende manieren worden gemaakt. Zo kun je gemberthee maken door verse gemberwortel in stukjes te snijden en in kokend water te laten weken voor een paar minuten. Ook kun je hetzelfde doen, maar dan met gedroogde gemberwortel én kun je tegenwoordig kan en klare gemberthee kopen in de supermarkt.
Verse of pure gemberthee bevat géén theebladeren, in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte thee. Hierdoor is het dus geen échte thee, maar een kruidenthee. Ook betekent dit dat gemberthee geen cafeïne bevat, waardoor je het dus prima op de late avond kan drinken.
Gemberthee is dus een warme drank op basis van één ingrediënt, namelijk de gemberwortel. Door de gemberwortel in kokend water te laten trekken, komen allerlei stofjes uit de wortel vrij en krijg je een warme drank vol met de smaak van de gemberwortel.
Wat maakt gemberthee gezond?
Om te kunnen bepalen of gemberthee gezond is, hebben we verschillende studies geraadpleegd. De interessante bevindingen hebben we hier beneden uitgewerkt. Hierbij dienen we wel te vermelden dat het consumeren van gember natuurlijk niet exact hetzelfde is als het drinken van thee met gember. Onderstaande gezondheidsvoordelen van gember kunnen dus mogelijk niet een-op-een vertaald worden naar gemberthee.
Gember draagt mogelijk bij aan een gezond hart
Studies laten zien dat gember naar alle waarschijnlijkheid kan bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk wanneer deze te hoog zou zijn én dat het consumeren van gember de kans op hart- en vaatziekten mogelijk kan verkleinen. Dit zou een zeer sterke bijdrage leveren aan de gedachtegang dat gember en ook gemberthee gezond is.
Onderzoekers concluderen overigens nog steeds dat aanvullend onderzoek gewenst is en durven dus nog geen volwaardig uitsluitsel te geven, maar het is dus aannemelijk dat gember kan bijdragen aan een gezond hart.
Gember bevat veel antioxidanten
De gemberwortel is rijk aan antioxidanten, wat veel positieve effecten kan hebben op het lichaam. Deze antioxidanten halen namelijk schadelijke stofjes uit het lichaam, om er zo voor te zorgen dat het lichaam gezond en vrij van deze stofjes blijft. Antioxidanten kunnen dus mogelijk een bijdrage leveren aan het voorkomen van ziekten in het lichaam.
Gember kan mogelijk ontstekingen voorkomen
Nog een reden waarom gemberthee gezond zou kunnen zijn, is door de eigenschap dat gember mogelijk ontstekingen in het lichaam kan voorkomen. Dit wil zeggen dat ontstekingen in het lichaam minder snel vormen en je dus minder snel klachten ervaart, zoals roodheid, zwelling, etc. Het minder ervaren van dergelijke klachten kan dus een mooie bijkomstigheid zijn van het consumeren of drinken van gember.
Het is mogelijk dat gember pijnverlichting kan bieden
Dit is eigenlijk een verlengstuk van het vorige onderdeel, maar het is aannemelijk dat gember pijnverlichting zou kunnen bieden. Zo laat onderzoek bijvoorbeeld zien dat het zou kunnen helpen bij menstruatiepijn of osteoartritis in de knie. Ook hier is wederom meer onderzoek nodig, maar dit is wel veelbelovend om hopelijk te kunnen concluderen dat gemberthee gezond is.
Mogelijk kan gember bijdragen aan het voorkomen van kanker
Als er onomstotelijk bewijs zou zijn dat gemberthee kanker zou kunnen voorkomen, dan zou het onvoldoende zijn om ‘slechts’ te zeggen dat gemberthee gezond is. In dat geval zou gemberthee de beste thee zijn die je maar kan drinken en zouden we het iedereen per direct aanraden. Onomstotelijk bewijs is er echter helaas (nog) niet. Er zijn wel tekenen dat dit zomaar zou kunnen kloppen. Tenminste, als we de onderzoeken moeten geloven (en dat doen we).
Er zijn dus nog geen onderzoeken die echt durven te concluderen dat gember kan helpen om kanker te voorkomen. Wel zijn er inmiddels verschillende onderzoeken die concluderen dat gember hier mogelijk een bijdrage aan kan leveren. Dit is natuurlijk enorm veelbelovend en we hopen dan ook dat er snel meer onderzoek wordt gedaan naar deze effecten van gember.
Wat maakt gemberthee ongezond?
Om te kunnen bepalen of gemberthee gezond is, dienen we uiteraard ook naar de nadelige eigenschappen te kijken. Dit doen we zodat we een eerlijk oordeel kunnen vellen. We kunnen echter stellen dat er praktisch geen nadelen verbonden zitten aan het drinken van gemberthee. Tenminste, niet aan het consumeren van normale hoeveelheden. Het is echter onduidelijk wanneer je teveel gemberthee zou drinken, maar als je elke dag één of thee kopjes drinkt zit je altijd goed.
Dit is uiteraard niet het geval als je allergisch bent voor gember. Heb je na het drinken van gemberthee klachten, zoals onder andere uitslag, zwelling of jeuk? Stop dan direct met het drinken van gemberthee en neem contact op met je arts. Deze kan je vervolgens (laten) onderzoeken om te concluderen of je kampt met een allergie voor gemberwortel.
Verse gemberthee vs gedroogde gemberthee
Alle onderzoeken die we gebruikt hebben om deze blog te schrijven gaan over de daadwerkelijke gemberwortel. Wanneer je theezakjes gebruikt met gemalen en gedroogde gemberwortel kan dit dus effect hebben op de stofjes die vrijkomen in de thee. We durven dus geen uitspraken te doen over de gedroogde thee en of deze dezelfde effecten kan hebben als verse gemberthee.
Vind je toch handig om theezakjes in huis te hebben? Bekijk dan hier alle gemberthee op Bol.com.
Onze voorkeur gaat in ieder geval uit naar de verse gemberwortel, om verschillende redenen. Zo heb je het verse product zonder dat het bewerkt is, is er minder verpakking nodig (theezakjes en het doosje zijn niet nodig) én kun je zelf precies bepalen hoeveel gember je in je thee doet. Daarnaast kun je de gemberwortel nog voor allerlei andere recepten gebruiken en ben je dus niet beperkt tot enkel gemberthee.
Conclusie: is gemberthee gezond of niet?
Na het lezen van de vele studies en de belangrijkste punten eruit te hebben gefilterd durven we antwoord te geven op de vraag of gemberthee gezond is of niet. Dat antwoord is ja, gemberthee is gezond en zeker geschikt voor je gezonde boodschappenlijst. Gember heeft allerlei mogelijke gezondheidsvoordelen, waardoor de kans groot is dat het positieve effecten heeft op je lichaam. En ook al zouden al deze voordelen niet of onvoldoende waar blijken na uitvoerig aanvullend onderzoek, dan nog is het gewoon gezond. Je drinkt immers gewoon een kop warm water en water drinken is natuurlijk op zich al hartstikke gezond.
Zelf gemberthee maken
Nu we weten dat gemberthee gezond is, willen we nog even kort behandelen hoe je zelf gemberthee kan maken. Dit proces is zeer eenvoudig. Breng water aan de kook en snijd in de tussentijd de verse gember in kleine plakjes. Laat deze vervolgens enkele minuten weken in het kokende water en je verse gemberthee is klaar. Wacht uiteraard met drinken tot de temperatuur voldoende is gedaald, zodat je jezelf niet verbrandt.
Veelgestelde vragen over gemberthee
We ronden deze blog over gemberthee af met een aantal veelgestelde vragen. Mocht je na het lezen alsnog vragen hebben over deze thee, dan helpen we je graag. Laat onder deze blog een reactie achter en wij zullen ons best doen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden.
Je zal merken dat de smaak na slecht enkele minuten al sterk aanwezig is in je kop thee. Je kan ervoor kiezen om de gember er na een paar minuten uit te halen, maar kunt deze ook gewoon in je kopje laten zitten. Je laatste beetje thee zal zo wel erg sterk worden en het is maar de vraag of je de scherpe smaak dan nog wel lekker vindt.
Afhankelijk van hoe gevoelig iemand is voor gember, kan het mogelijk een laxerend effect hebben. Merk je dat dit bij jou het geval is? Probeer gemberthee dan te vermijden of in ieder geval om het zo min mogelijk te drinken.
Er zijn studies die laten zien dat gember vocht afdrijvende effecten kan hebben. Wanneer je gemberthee drinkt, consumeer je echter alsnog een vol glas met water. Niet iets om je druk over te maken dus en al helemaal niet als je dagelijks gewoon voldoende water drinkt.
Gemberthee is prima te drinken met de schil nog om de gemberwortel heen. Snijd ‘m gewoon in dunne plakjes en voeg het toe aan je thee.
Bronvermelding
- Wang, Y. et al. (2017). Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336112/ - Hasani, H. et al. (2019). Does ginger supplementation lower blood pressure? A systematic review and meta-analysis of clinical trials
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30972845/ - Oshiomame Unuofin, J. et al. (2021). Ginger from Farmyard to Town: Nutritional and Pharmacological Applications
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34899343/ - Zadorozhna, M., Mangieri, D. (2021). Mechanisms of Chemopreventive and Therapeutic Proprieties of Ginger Extracts in Cancer
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34202966/ - Akimoto, M. et al. (2015). Anticancer Effect of Ginger Extract against Pancreatic Cancer Cells Mainly through Reactive Oxygen Species-Mediated Autotic Cell Death
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25961833/ - Pashaei-Asl, R. et al. (2017). The Inhibitory Effect of Ginger Extract on Ovarian Cancer Cell Line; Application of Systems Biology
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28761826/
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.