Op het moment van schrijven van deze blog begint het buiten weer langzaam kouder en natter worden. In tijden van grauwer weer gaan veel mensen anders eten. Denk hierbij aan stamppot, boerenkool en vooral ook erwtensoep. Veel mensen zijn met hun gezondheid bezig en vragen zich af wat deze wijziging in hun voedingspatroon voor gevolgen heeft. Dat brengt ons bij de vraag of erwtensoep gezond is. In deze blog behandelen we verschillende soorten erwtensoep en bespreken we of deze gezond zijn of niet. Zo weet jij waar je aan toe bent als je in de wintermaanden een lekkere kom soep consumeert.
Wat is erwtensoep?
De soep wordt ook wel snert genoemd en is al vele jaren een populair wintergerecht. Het korte antwoord op de vraag wat het precies is, is vrij eenvoudig, namelijk: soep op basis van erwten. Echter bestaat het natuurlijk uit nog veel meer ingrediënten. Doorgaans wordt er bij erwtensoep gebruik gemaakt van spliterwten en dus niet van doperwten. Andere veelgebruikte ingrediënten zijn knolselderij, bleekselderij, (winter)wortel en prei. Ook wordt er vlees toegevoegd, zoals bijvoorbeeld karbonade of rookworst.
In sommige gevallen wordt er ook nog aardappel toegevoegd om de soep een dikkere structuur te geven. Vaak wordt de soep nog in combinatie met roggebrood gegeten. Erwtensoep kan dus gezien als een echte maaltijdsoep. Dit wil zeggen dat als je een flinke kom van de soep eet, je eigenlijk niets anders meer hoeft te eten voor die maaltijd.
Ingrediënten op een rijtje
We hebben hier de meest voorkomende ingrediënten die gebruikt worden bij het maken van erwtensoep op een rijtje gezet. Gezien het recept al zo oud is en vele malen is aangepast, kan het natuurlijk zijn dat jouw zelfgemaakte variant nog andere ingrediënten bevat.
Standaard ingrediënten | Soms gebruikte ingrediënten |
---|---|
Spliterwten | Bouillon |
knolselderij | Wortel of winterpeen |
Bleekselderij | Ui |
Prei | Aardappelen |
Schouderkarbonade | Knoflook |
Rookworst | Ontbijtspek |
Laurierblad | |
Roggebrood | |
Katenspek |
Daarnaast wordt er dus nog vaak roggebrood met katenspek gegeten naast de soep. Indien je dat niet lekker vindt kun je dat natuurlijk achterwege laten.
Wat maakt erwtensoep gezond?
Wat erwtensoep gezond maakt is de hoeveelheid groente en peulvruchten in één portie. Zoals je kunt zien bij de ingrediënten zit de soep namelijk boordevol met spiterwten, knolselderij, bleekselderij en prei. Één portie van de soep en je krijgt direct een flinke hoeveelheid vitamines en mineralen binnen.
Daarnaast bevatten spliterwten flink wat vezels. Ook roggebrood, wat dus vaak als bijgerecht wordt gegeten, zit boordevol vezels. Niet alleen dragen vezels bij aan het correct functioneren van je spijsvertering, maar het geeft ook snel een voller gevoel. Wanneer je dus veel vezels eet zul je sneller vol zitten. Hierdoor kan het zomaar zijn dat je minder eet. Daarnaast bevat erwtensoep ook best wat eiwitten. Dit is ook afhankelijk van hoeveel vlees je toevoegt.
Daarnaast bevat erwtensoep veel water. Dat het sowieso belangrijk is om voldoende water te drinken weten we. Ook zorgt dit, net als de vezels, voor een vol gevoel. De hoge hoeveelheid water zorgt dus voor een voller gevoel, zonder dat je hierdoor extra calorieën consumeert. Dit draagt er dus allemaal aan bij waarom erwtensoep gezond is.
Wat maakt erwtensoep ongezond?
Zoals in veel situaties kunnen we het altijd van een ander oogpunt bekijken. Net hebben we uitgelegd waarom erwtensoep gezond is. Hier leggen we uit wanneer dit juist niet het geval is.
Veel soorten erwtensoep bevatten spek of rookworst. Dergelijke vleessoorten bevatten niet alleen veel vet, maar ook nog eens flink wat zout. Nu kan dit voor een keer geen kwaad, maar een te hoge zoutinname gebeurt een stuk sneller dan je denkt. Ook als er bouillon wordt gebruikt zal de soep flink wat zout bevatten.
Wil je graag een gezondere versie van de standaard erwtensoep, kies dan bijvoorbeeld voor magere rookworst en vervang of verwijder de spek. Ook is het niet nodig om bouillon te gebruiken. Door dit niet te gebruiken zal de hoeveelheid zout in een kom soep een stuk minder worden. Dit heeft natuurlijk wel invloed op de smaak van de soep.
Verschillende soorten erwtensoep
Niet elke erwtensoep is hetzelfde en dus niet elke erwtensoep is gezond. We bespreken hier drie verschillende soorten en in welke mate ze gezond zijn of niet. Uiteraard is dit nog steeds afhankelijk van de ingrediënten die gebruikt worden, maar onderstaande uitleg zal in de meeste situaties toepasbaar zijn.
Zelfgemaakte erwtensoep
Als je graag erwtensoep wilt eten die gezond is, dan valt de keuze al snel op zelfgemaakte erwtensoep. Wanneer je ervoor kiest om de soep zelf te maken kun je volledig zelf bepalen welke ingrediënten je gebruikt. Zo kun je de wat ongezondere producten, zoals bijvoorbeeld vette spek, achterwege laten. Daarnaast kun je zelf wat extra groente toevoegen. Ook bevat zelfgemaakte erwtensoep geen ongezonde toevoegingen, omdat je zelf verse ingrediënten gebruikt.
Wil je graag erwtensoep die gezond is? Dan doe je er goed aan om deze geheel zelf te bereiden.
Is erwtensoep uit blik gezond?
Bewerkte producten zijn vrijwel altijd minder gezond dan niet bewerkte producten. Erwtensoep uit blik bevat toevoegingen waardoor het product veel langer houdbaar is. Kijk maar eens op het label en je zult zien dat de soep veel meer ingrediënten bevat dan je zelfgemaakte variant. Ook bevat erwtensoep uit blik vaak veel zout en soms zelfs toegevoegde suikers.
Al met al zouden we erwtensoep uit blik dus niet als gezond bestempelen. Heb je geen tijd om zelf soep te maken en wil je wel graag erwtensoep eten, dan kan het zeker geen kwaad om eens soep uit blik te eten.
Vegetarische erwtensoep
Als je vegetarische erwtensoep uit blik koopt heb je voor het grootste gedeelte nog steeds hetzelfde probleem als bij de reguliere erwtensoep uit blik. Maak je de soep zelf? Dan kun je de erwtensoep zeker gezond maken. Zo kun je deze bijvoorbeeld volledig zonder vlees maken, maar je kunt ook kiezen voor vegetarische rookworst in plaats van (magere) rookworst. Daarnaast kun je ook wat extra groente toevoegen in plaats van het vlees, zoals bijvoorbeeld pompoen. Als je er dus voor kiest om je vegetarische erwtensoep zelf te bereiden durven we wel te stellen dat je een gezonde soep kunt maken.
Dus, is erwtensoep gezond of niet?
We komen alweer bij het einde van deze blog en natuurlijk de belangrijkste vraag: is erwtensoep gezond? Al met al durven we te stellen dat erwtensoep gezond is. Let er dan wel op dat we doelen op de zelfgemaakte variant. Hierbij kun je simpelweg veel groente toevoegen en minder ‘ongezonde’ producten gebruiken. Zo kun je er zelf een heerlijke en gezonde soep van maken.
Erwtensoep uit blik zullen we niet zo zeer gezond noemen. Dit komt door al de toegevoegde ingrediënten en het hoge zoutgehalte. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je deze soep nooit mag eten. Maar, heb je de keuze tussen zelfgemaakte soep en soep uit blik, dan weten wij de keuze wel.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.