Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
courgette gezond

Waarom is courgette gezond? 4 bewezen redenen

Courgette, wie kent deze groene komkommer look-a-like niet? Of je het nu lekker vindt of niet, courgette is een razend populaire groente die in enorm veel huishoudens te vinden is. Naast de smaak is het voor veel mensen belangrijk dat courgette gezond is. Maar wat zou courgette gezond maken? En zijn er ook stofjes in een courgette die het juist ongezond kunnen maken? Wij zochten het uit. Lees verder voor meer informatie over de gezonde eigenschappen van de courgette.

Wat is courgette?

Courgette is de vrucht van een plant uit de Cucurbitaceae, ook wel komkommerfamilie genoemd. Deze vrucht is ongerijpt als deze wordt geoogst, vaak als deze tussen de 7cm en 30cm groot is. Dit betekent dat de meeste courgettes in de supermarkt en bij de groentezaak zo’n 50 gram tot 350 gram zullen wegen.

Wist je dat?

Een courgette kan veel groter worden dan het formaat dat je doorgaans in de supermarkt ziet. Waar ze in de supermarkt vaak maximaal 30cm lang zijn, kan de vrucht onder de juiste omstandigheden wel drie keer zo groot worden.

Een courgette kennen we vooral als een groene groente, maar ook een gele kleur zien we regelmatig terug. Deze allemansvriend kan bereid worden op allerlei manieren (meer daarover verderop in deze blog) én schijnt dus nogal gezond te zijn. Voordat we echt verder gaan over waarom courgette gezond is, werken we eerst de voedingswaarde uit.

courgette aan plant

Voedingswaarde van courgette

Om dus te bepalen of courgette gezond is, is het niet verkeerd om te beginnen met de voedingswaarde. Onderstaand zie je de voedingswaarde van 100 gram rauwe courgette, volgens het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) van het RIVM.

WaardeHoeveelheid per 100 gram
Energie (kcal)18
Eiwitten (gr)1,3
Koolhydraten (gr)2,3
– Waarvan suiker (gr)2,3
Vetten (gr)0,2
Vezels (gr)0,9

Het eerste dat opvalt is dat courgette erg weinig calorieën bevat. Dit maakt het een groente die zeer geschikt is voor mensen die graag op hun calorieën inname willen letten of gewoonweg willen afvallen. Als je 200 gram courgette eet, heb je al een flinke portie groente op en dus maar 36 calorieën geconsumeerd. Daarnaast bevat het relatief gezien best veel voedingsvezels, namelijk net geen gram per 100 gram courgette. Uiteraard is deze informatie onvoldoende om te beoordelen of courgette gezond is, maar het geeft ons wel alvast een positief beeld van deze groente.

Wat maakt courgette gezond?

Nu we weten wat courgette is én wat de voedingswaarde is, kunnen we verder onderzoeken waarom courgette gezond zou zijn. Onderstaand een aantal handige feitjes over courgette, die essentieel zijn om te bepalen waardoor deze groente zo gezond zou zijn.

Courgette zit boordevol vitamines

Een courgette is een ware bron van vitamines, waarvan we natuurlijk weten dat ze hartstikke gezond zijn. Zo bevat een courgette namelijk een flinke hoeveelheid van onderstaande vitamines:

  • Beta-caroteen (provitamine A)
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Folaat (vitamine B11)
  • Vitamine C
  • Vitamine K

Alleen al op basis van de aanwezige vitamines zou je kunnen concluderen dat courgette gezond is. Met elke portie courgette die je consumeert voorzie je je lichaam van een flinke hoeveelheid gezonde vitamines, die elk weer hun eigen belangrijke functie in ons lichaam hebben.

Extra vierge olijfolie
Ook interessant: Is olijfolie gezond? Alles dat je moet weten over olijfolie!

Courgette bevat veel mineralen

Naast vitamines is courgette ook rijk aan mineralen, die zeker net zo belangrijk zijn als vitamines. Onderstaand een lijstje met mineralen die het meest aanwezig zijn in courgette:

  • Kalium
  • Calcium
  • Fosfor
  • Magnesium
  • Mangaan
  • IJzer

Wanneer je kiest voor courgette, ben je dus verzekerd van een flinke hoeveelheid mineralen bij elke hap die je neemt. Zeker niet verkeerd voor een groente die ook nog eens erg lekker smaakt.

Een courgette heel veel antioxidanten

Nog een reden waarom courgette gezond is, is de grote hoeveelheid antioxidanten die te vinden zijn in de groente. Antioxidanten zijn stofjes die vrije radicalen (agressieve stofjes) uit ons lichaam kunnen halen. Zo worden cellen en weefsels beschermd tegen de schadelijke effecten, wat mogelijk op de lange termijn verschillende ziekten kan voorkomen.

Wist je dat?

Organische courgette bevat mogelijk meer antioxidanten dan courgette die op de conventionele manier is gekweekt.

Als je voldoende groente en fruit consumeert, krijg je ook voldoende van deze antioxidanten binnen. Ben je benieuwd hoeveel groente je moet eten? Lees dan onze blog met antwoord op de vraag hoeveel groente per dag voldoende is. De link opent in een nieuw tabblad, dus lees eerst rustig verder in deze blog voor de overige redenen waarom courgette gezond is.

Courgette kan bijdragen aan een gezonde stoelgang

Een courgette bevat een grote hoeveelheid water. Het consumeren van voldoende water is essentieel voor een gezond lichaam en dus ook voor een gezonde stoelgang. Vezels zijn hier ook een enorm belangrijke factor bij en laat courgette nu net een groente zijn met relatief gezien veel vezels. Dit maakt courgette gezond voor de stoelgang, aangezien het de darmen een zetje in de juiste richting geeft.

Tip

Heb je last van je stoelgang, dan is het sowieso aan te raden om vezelrijke voeding te consumeren. En in onze blog over laxerend eten lees je meer over wat je kan doen als je last hebt van obstipatie.

Kan courgette ook ongezond zijn?

Dat courgette gezond is durven we inmiddels wel te concluderen. Maar, zijn er ook dingen die een courgette ongezond kunnen maken. Verrassend genoeg is het antwoord op deze vraag: ja. De courgette die we bij een kweker of supermarkt kopen is in principe altijd veilig en gezond. Wanneer je zelf gaat kweken ontstaat er een zeer kleine kans dat je courgette teveel cucurbitacine bevat. Dit zorgt voor een zeer bittere smaak en is erg giftig. Smaakt je courgette dus erg bitter? Stop dan met eten en gooi ‘m op de composthoop, al is het maar voor de zekerheid.

De kans dat dit gebeurt is klein, maar wel aanwezig. Stel je plant een courgette, maar hebt ook nog andere planten uit dezelfde familie in je moestuintje. Er ontstaat dan een kans op kruisbestuiving, waarbij een niet eetbare plant uit dezelfde familie jouw eetbare courgette bestuift. Vervolgens wordt de courgette erg bitter en uiteindelijk dus niet meer eetbaar. Houd hier dus rekening mee als je zelf courgette gaat kweken.

is avocado gezond
Ook interessant: Is avocado gezond?

Courgette bereiden

Een courgette is enorm veelzijdig en kan op allerlei manieren worden bereid. Onderstaand een aantal methoden om courgette te bereiden, maar er zijn ongetwijfeld nog andere manieren om deze veelzijdige groente te gebruiken.

  • Je kan een courgette rauw eten nadat je deze in reepjes of plakjes snijdt.
  • Gevulde courgette is een populaire en lekkere manier om de groente te bereiden.
  • Het maken van verse courgettesoep is niet moeilijk en érg lekker.
  • Je kan een courgette heerlijk grillen, bijvoorbeeld op de barbecue.
  • Het koken van de groente is ook mogelijk en al klaar binnen een paar minuten.
  • Ook in de oven is de courgette prima te bereiden en wordt het heerlijk krokant.
courgette bereiden

Meer dan voldoende manieren om de courgette te bereiden dus. Naast dat een courgette gezond is, is deze dus ook nog eens erg lekker én op enorm veel manieren klaar te maken. Wat wil je nog meer van een groentesoort?

Dus, is courgette gezond of niet?

De conclusie van deze blog is inmiddels wel duidelijk: ja, we kunnen concluderen dat courgette gezond is. De veelzijdige groente die in verschillende vormen en kleuren te vinden is, kan worden gezien als een bron van vele vitaminen en mineralen. Met daarnaast nog erg weinig calorieën, veel antioxidanten én een positief effect op de stoelgang is de courgette voor eenieder geschikt als overheerlijke groente.

Zoals je hebt gelezen dien je wel op te passen met zeer bittere courgette, maar het zal gelukkig niet zo snel voorkomen dat je deze tegenkomt. En ben je creatief in de keuken? Dan is de courgette ook nog eens de perfecte groente voor je, aangezien deze op tal van manieren te bereiden is. Kortom, de courgette is gezond, lekker en niet voor niets erg populair.

Kom erwtensoep met rookworst en groenten
Ook interessant: Is erwtensoep gezond?

Veelgestelde vragen over courgette

We sluiten deze blog af met een aantal veelgestelde vragen over de courgette. En mocht je na het lezen alsnog vragen hebben, schroom dan niet om onderaan deze pagina een reactie achter te laten. Wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Hoe moet je courgette bewaren?

De courgette kun je het beste bewaren buiten de koelkast, op een koel plekje. Doorgaans is een verse courgette ongeveer een week houdbaar, maar dat kan natuurlijk meer of minder zijn, afhankelijk van hoe vers de groente is op de dag van aankoop. Heb je de courgette al gesneden en wil je een gedeelte bewaren? Dek het dan af en leg het in de koelkast. In de vriezer is de courgette overigens veel langer houdbaar, namelijk één jaar en wellicht zelfs nog langer.

Welke soorten courgette zijn er?

De meeste bekende courgette is de langwerpige groene soort. De gele courgette begint ook langzaamaan steeds bekender te worden, maar daarnaast zijn er ook nog courgettes die veel lichter of donkerder zijn en zelfs courgettes die bolvormig zijn, in plaats van langwerpig.

Is courgette groente of fruit?

Botanisch gezien zou een courgette eigenlijk als fruit worden gelabeld, aangezien het ontstaat uit de bloem van de courgetteplant. We noemen en zien het overigens altijd als groente. Dit komt door de smaak en structuur van de courgette.

Waar komt courgette vandaan?

De courgette is afkomstig uit Midden-Amerika. Vanuit deze regio is de groente geïntroduceerd in Europa en was deze al snel niet meer weg te denken uit verschillende keukens, zoals bijvoorbeeld de Italiaanse keuken.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *