Er gaat niets boven een goede nachtrust. Een zere nek of rug of slaapstoornissen zoals slaapapneu kunnen je nachtrust echter flink verpesten. Je slaaphouding heeft veel invloed op je slaapkwaliteit. Veel mensen vragen zich daarom ook af wat nou de beste slaaphouding is. In dit artikel leggen we verschillende slaaphoudingen uit en vertellen we wat nou de beste slaaphouding is voor jouw specifieke situatie.
De verschillende slaaphoudingen
Alvorens we de beste slaaphouding uitlichten, duiken we iets dieper in de verschillende slaaphoudingen, hun populariteit en de voor- en nadelen.
Slapen op je rug
Waarschijnlijk de minst populaire slaaphouding is slapen op je rug. Dit is te danken aan het feit dat veel mensen het niet erg comfortabel vinden. Dit terwijl slapen op je rug algemeen als beste wordt beoordeeld door wetenschappers.
Je wervels liggen namelijk recht en worden minimaal belast, wat de kans op lichamelijke pijntjes vermindert. Een ander voordeel is een verminderde kans op rimpels. Dit komt doordat je op de achterkant van je hoofd ligt en langdurige druk op je gezichtshuid minimaliseert.
Ondanks al deze voordelen heeft slapen op je rug toch ook één nadeel. Door de zwaartekracht kan je tong iets naar achter zakken, waardoor je luchtpijp enigszins geblokkeerd raakt. Hierdoor is de kans op (hevig) snurken groter.
Kun je niet goed op je rug blijven liggen? Leg dan eens een kussen naast je onder je arm om te voorkomen dat je in je slaap gaat draaien
Slapen op je zij
Volgens experts is het slapen op de zij het meest populair, en niet zonder reden. De houding voelt voor velen het meest natuurlijk aan. Het is ook een uitstekende positie om zwaar ademen en snurken tegen te gaan. Daarnaast biedt het ook goede ondersteuning voor je lichaam en kan het druk van je rug wegnemen.
Zijslapers kunnen echter wel last krijgen van hun schouder. Daarnaast is ook bewezen dat op je zij slapen de kans op rimpels vergroot. Dit komt door de druk op gezichtshuid. Voor vrouwen kan op je zij slapen vanwege de zwaartekracht mogelijk ook licht bijdragen aan het uitzakken van de borsten. Hoewel dit (nog) niet wetenschappelijk bewezen is, kun je er wel voor kiezen om een beha te gebruiken ter ondersteuning.
Ben jij een zijslaper? Zorg dan dat je zo nu en dan van kant wisselt. Door regelmatig op je andere zij te slapen voorkom je de kans op bovenstaande klachten.
Slapen op je buik
Een andere populaire slaaphouding is het slapen op je buik. Buiten het feit dat relatief veel mensen het comfortabel vinden, is een verlaagde kans op snurken het enige voordeel van deze slaaphouding. Je wervels liggen namelijk vaak niet in een natuurlijke boog en bovendien is je nek voor een langdurige periode gedraaid. Buikslapers hebben dan ook de grootste kans op rug- en nekklachten.
Wil je toch op je buik blijven slapen? Zorg dan dat je één been wat optrekt en een klein kussen onder je heup legt voor een meer natuurlijke houding van je wervelkolom. Ook raden we aan om een relatief dun hoofdkussen te pakken. Hoe dikker het kussen, hoe meer je nek buigt en hoe groter de druk op je nekwervels.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een van de meest voorkomende klachten na het slapen is een zere nek. Wil je nekklachten voorkomen, dan kun je het beste niet op je buik slapen. Er komt hierbij veel druk op je nekwervels, zeker met een dikker kussen. De langdurige gedraaide houding kan ook klachten opleveren.
Slapen op je rug of zij heeft dan ook de voorkeur om nekklachten te voorkomen. Wanneer je op je rug slaapt kun je een iets dunner kussen gebruiken. Zo voorkom je dat je nek te veel omhoog wordt geduwd. Wanneer je liever op je zij slaapt kun je het beste een iets dikker kussen pakken die je hoofd goed ondersteund en je nek in een rechte lijn houdt.
Beste slaaphouding bij rugpijn en hernia’s
Heb je last van rugpijn of een hernia? Dan kun je waarschijnlijk het beste op je zij liggen. Probeer eens om met een kussen tussen je benen te slapen. Hierdoor zal je lichaam in een meer neutrale houding komen. Een andere optie is om in de foetushouding te liggen met je knieën opgetrokken richting je borst. Zo creëer je wat extra ruimte tussen je wervels en kan druk en pijn verlicht worden.
Voelt slapen op je zij toch niet comfortabel? Dan is slapen op je rug vaak de beste oplossing. Doordat je hele lichaam contact maakt met het matras, wordt je gewicht over een zo groot mogelijk oppervlakte verdeeld. Om de druk op je ruggenwervels nog meer te verminderen kun je een kussen onder je knieën leggen.
Beste slaaphouding bij schouderklachten
Wanneer je veel last heb van je schouder, kun je het beste niet op je zij slapen. Hiermee leg je druk op het schoudergewricht en de kapsels die je het liefst wilt vermijden. Aangezien buikslapen veel nadelen kent raden we daarom aan om op je rug te slapen als je schouderklachten wilt voorkomen. Zorg er hierbij voor dat je je kussen stevig onder je nek legt en tegen je schouders aan.
Beste slaaphouding bij snurken en slaapapneu
De frustratie van menig stel; een snurkende partner. Hoewel snurken vele verschillende oorzaken kent, kan het versterkt worden door op je rug te slapen. Wil je de kans op snurken minimaliseren? Slaap dan bij voorkeur op je zij. Wil je toch graag op je rug slapen? Dan kan een verstelbaar bed of ergonomisch kussen de kans op snurken mogelijk verminderen. Door je bovenlichaam in een kleine hellingshoek te positioneren is de kans dat je luchtweg geblokkeerd wordt minder groot.
Op je buik slapen kan snurken ook tegengaan. De bijkomende nadelen wegen voor ons echter niet op tegen dit voordeel. Mocht je nou toch een absolute buikslaper zijn, dan raden we aan om een kussen onder je buik te leggen om je rug wat te ontlasten. Ook raden we aan om een dun hoofdkussen of zelfs geen kussen te gebruiken, zodat je nek zo neutraal mogelijk ligt.
Beste slaaphouding bij zwangerschap
Zwangere vrouwen kunnen het beste op hun zij slapen, bij voorkeur op de linker zijde. Slapen op de buik is richting de 20 weken vanzelfsprekend geen optie meer. Daarnaast zijn er wetenschappelijke studies die een verband aantonen tussen het slapen op de rug en een verhoogde kans op doodgeboorte. Naast dat op je zij slapen doorgaans het meest comfortabel is voor zwangere vrouwen, is het dus ook het beste voor je baby.
Om je nachtrust nog wat extra comfortabel te maken kun je er voor kiezen om een zwangerschapskussen te gebruiken. Dit biedt niet alleen voor extra comfort, maar zorgt er ook nog eens voor dat je in de juiste houding blijft liggen.
De beste kussens per slaaphouding
Nu je weet wat de beste slaaphouding is voor jou, is het belangrijk om een passend kussen te kiezen. Je kussen heeft namelijk enorm veel invloed op de ondersteuning en uitlijning van je lichaam en kan het verschil maken tussen een heerlijke nachtrust of wakker worden met pijntjes. Hieronder vind je per slaaphouding de beste kussens.
Rugslapers
Voor rugslapers raden we aan om een iets dunner kussen te nemen. Een te dik kussen kan namelijk onnodig veel druk op je nekwervels leggen. Je kunt optioneel ook nog kiezen voor een kussen dat extra ondersteuning biedt voor je nek. Qua materiaal is een kussen van bijvoorbeeld memory foam ideaal, zodat deze zich kan vormen naar je nek. Andere materialen zijn echter ook gewoon een prima optie.
Zijslapers
Slaap je op je zij? Dan raden we aan om een flink en stevig kussen te gebruiken. De bedoeling is dat het kussen de ruimte tussen de zijkant van je hoofd en het matras opvult. Zo lang je nek in één lijn ligt met je ruggenwervels zit je goed. Door een stevig kussen te gebruiken voorkom je dat je hoofd wegzakt in je kussen. Zo komt het kussen niet in de weg van je neus of mond.
Buikslapers
Ondanks dat op je buik slapen de minst ideale positie is, kun je dit wel een stuk aangenamer maken. We raden aan om een zeer dun kussen of zelfs helemaal géén kussen te gebruiken. Wanneer je op je buik ligt bevindt je nek zich namelijk al in een relatief rechte lijn. Het toevoegen van een kussen zorgt er enkel voor dat je nek omhoog wordt geduwd en druk ontstaat op je nekwervels. Om druk op je onderrug te verminderen kun je optioneel ook nog een dun kussentje onder je buik leggen.
Bronvermelding
- Cary, D. et al. (2018). Identifying relationships between sleep posture and non-specific spinal symptoms in adults: A scoping review.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6609073/ - Kempf, B. Kongsted, A. (2012). Association between the side of unilateral shoulder pain and preferred sleeping position: a cross-sectional study of 83 Danish patients.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22608285/ - Bidarian-Moniri, A. et al. (2014). The effect of the prone sleeping position on obstructive sleep apnoea.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25384381/ - Kavey, N. et al. (1985). Sleeping position and sleep apnea syndrome.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4073378/ - Anson, G. et al. (2016). Sleep Wrinkles: Facial Aging and Facial Distortion During Sleep.
https://academic.oup.com/asj/article/36/8/931/2613967 - Warland, J. et al. (2018). Maternal sleep during pregnancy and poor fetal outcomes: A scoping review of the literature with meta-analysis.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29910107/
Hoi Pascal, bedankt voor je reactie. Zou je melatonin aanraden, de meningen hierover zijn verdeeld. Maar het is toch gewoon natuurlijk of raakt je lichaam hieraan gewend? Ik zal het artikel ook even lezen. Dank je wel hiervoor.
Hey Elin,
Melatonine zou ik niet zomaar aanraden. Het is inderdaad een lichaamseigen hormoon die door je pijnappelklier wordt aangemaakt en je slaap-waak ritme reguleert. Bij een normaal ritme zou je lichaam daarom ook een juiste afgifte van melatonine moeten verzorgen. Wanneer dit niet het geval is, kun je slaapproblemen ondervinden. Ik zou dan echter niet direct melatonine slikken, zeker niet als oplossing voor de lange termijn.
Er is namelijk nog beperkt onderzoek gedaan naar langdurig gebruik van melatonine supplementen. Van de studies die hier wel onderzoek naar hebben gedaan, zijn er bovendien enkele die aantonen dat het effect na enkele maanden kan afnemen of zelfs volledig kan verdwijnen. Om die reden is melatonine ook vooral bedoeld voor sporadisch gebruik of de korte termijn, bijvoorbeeld wanneer je een jet lag hebt of een nachtdienst hebt moeten draaien.
Wanneer je echt aanhoudende slaapproblemen ervaart, zou ik je daarom altijd aanraden om langs een arts of neuroloog te gaan. Zij kunnen je dan bijvoorbeeld door middel van cognitieve gedragstherapie helpen om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Additioneel kunnen zij je ook adviseren om desnoods (tijdelijk) melatonine supplementen te gebruiken om het proces te ondersteunen.
Hopelijk heb je hier iets aan en lukt het je snel om weer toe te werken naar een gezonde nachtrust!
Groetjes,
Pascal
Ik kom heel erg moeilijk in slaap, welke houding ik ook probeer. Neem sinds kort melatonine in en dat helpt wel een beetje.
Hi Elin,
Dat is vervelend om te horen. Lees de tips uit onze blog over slaaptekort eens, wellicht dat je daar iets aan hebt. Mocht dit je toch niet verder helpen, dan zouden we je aanraden om eens langs een neuroloog te gaan om de oorzaak van je slaapprobleem te achterhalen en op te lossen. Hoewel melatonine je op de korte termijn kan helpen, blijft het uiteindelijk symptoombestrijding.
Groetjes,
Pascal