Menu Open Search Close Chevron Left Chevron Right Chevron Down Chevron Up Right Arrow Circle Home Funnel Filter Checkmark Clock Clock Calendar Research Tip Update share facebook instagram linkedin TikTok
een middagdutje is gezond

Is een middagdutje gezond of niet?

Een middagdutje kan erg prettig aanvoelen. Even met de beentjes omhoog op de bank of zelfs lekker in je bed. Gedurende de dag merk je soms dat je ogen (bijna) dichtvallen en dan wordt zo’n dutje wel heel verleidelijk. Uiteraard kan dit niet altijd, bijvoorbeeld als je op je werkt bent, maar zelfs als het wel kan heerst er vaak veel twijfel. Want, een middagdutje is toch niet gezond? Dan kun je ‘s nachts toch niet meer slapen? Wij zochten het voor je uit in deze blog. Ben je benieuwd? Lees dan zeker verder.

Wat is een middagdutje?

Misschien wel een vreemde vraag om te beantwoorden, maar wat is nu eigenlijk een middagdutje? Als je even een paar minuten weg droomt? Of dien je er echt uitgebreid voor te gaan liggen. We spreken eigenlijk al van een middagdutje als je bewust even je ogen dicht doet en hierdoor in slaap valt. Dit kan bijvoorbeeld één uur of zelfs meer zijn, maar ook al zo kort als 10 minuten. Ieder moment dat je tussen de middag neemt om even weg te dromen kunnen we dus omschrijven als een middagdutje.

Een middagdutje kan je om verschillende redenen doen. Misschien heb je de vorige nacht niet genoeg geslapen en voel je je moe. Ook kun je een dutje doen om je concentratie te verbeteren als je mentaal vermoeid bent tijdens een drukke dag. Wat je reden ook is, het nemen van een middagdutje kan je net dat beetje helpen om de rest van de dag beter door te komen. Hoe precies, dat leggen we je hieronder uit.

Wat maakt een middagdutje gezond?

Nu we een beeld hebben bij hetgeen dat allemaal als middagdutje wordt gezien, kunnen we kijken naar het effect dat het mogelijk heeft op ons lichaam. Hier beneden behandelen we de verschillende gevolgen van een middagdutje die gezond zijn. Deze voordelen zorgen er dus voor dat het doen van een middagdutje ineens nóg aantrekkelijker wordt.

Verbetering van het geheugen

Het doen van een middagdutje wordt geassocieerd met een verbeterd geheugen. Een dutje van 30 minuten werkt beter voor het onthouden van nieuwe informatie dan wanneer je dit dutje niet zou nemen en gewoon zou doorstuderen. Uiteraard is er dan wel sprake van een situatie waarin je de behoefte voelt om een middagdutje te doen én waarin je na het doen van het dutje ook weer verder gaat met studeren.

Verbeteren van de productiviteit

Merk jij ook wel eens dat je in de middag wat minder productief bent op je werk? Een middagdutje kan ervoor zorgen dat jij weer opgeladen bent en een productieve middag tegemoet kan gaan. Veel grote en internationale bedrijven bieden werknemers ook steeds vaker de mogelijkheid om een dutje te doen op het werk. Dit doen ze door speciale ruimtes in te richten waar werknemers kunnen slapen. Misschien iets om even te bespreken tijdens je volgende functioneringsgesprek?

Verminderen van stress

Een middagdutje zorgt er vaak voor dat je even helemaal tot rust komt, waardoor je daarna weer energiek aan de rest van de dag kan beginnen. Deze korte break zorgt ervoor dat je cortisolwaarden kunnen dalen, waardoor je dus minder stress ervaart. Op langere termijn biedt minder stress ook nog tal van andere gezondheidsvoordelen. Op korte termijn is het dus vooral fijn om even goed tot rust te komen en je hoofd leeg te krijgen.

Kan bijdragen aan een gezond hart

Het nemen van één of twee middagdutjes per week werd door een meer dan 5 jaar durende studie in verband gebracht met een gezond hart. De kans op cardiovasculaire ziekten onder de testpersonen nam af, wanneer deze dus één of twee dutjes per week deden. Mogelijk heeft dit ook te maken met het stress verlagende effect van een middagdutje.

Wat maakt een middagdutje ongezond?

Zoals altijd is het niet enkel rozengeur en maneschijn. Er kunnen ook nadelen aan een middagdutje kleven, die we wellicht zelfs als ongezond kunnen zien. Onderstaand lees je de nadelen van een middagdutje.

Er kan slaperigheid ontstaan

Wanneer je middagdutje net wat te lang duurt, bestaat de kans dat je juist niet energiek wakker wordt. Op het moment dat je in een diepe fase van slaap belandt en je wekker je hier uit haalt, zul je waarschijnlijk loom en slaperig wakker worden. Dit heeft het tegenovergestelde effect van wat een middagdutje eigenlijk zou moeten hebben, aangezien het ervoor kan zorgen dat je juist minder productief bent gedurende het restant van de middag.

Te lange middagdutjes kunnen invloed hebben op je nachtrust

Wanneer je middagdutje te lang wordt, kan dit er uiteindelijk voor zorgen dat je ‘s nachts langer wakker ligt in je bed. Dat is natuurlijk ook niet wenselijk, aangezien je juist in de nacht de diepe slaap dient te hebben, waardoor je lichaam zich echt goed kan herstellen. Let er dus erg goed op dat, als je een middagdutje doet, je dit niet te lang doet.

Dan rest ons natuurlijk nog de vraag, hoe lang dient een ideaal middagdutje dan te duren? Het antwoord vind je in de volgende alinea.

Hoe lang mag een middagdutje duren?

Nu we weten wat de effecten kunnen zijn van middagdutjes, kunnen we gaan kijken naar hoe het ideale middagdutje er dan uit ziet. Allereerst dienen we te bepalen hoe lang een middagdutje mag duren. De ideale tijdsduur die je kunt aanhouden is zo’n 10 tot 20 minuten. Een dutje van een half uur kan in sommige gevallen ook nog wel. Je dient het beste zelf te ervaren in hoeverre je nog verfrist wakker wordt, als je dutje al 30 minuten duurt.

Houd er rekening mee dat, hoe langer het dutje wordt, hoe lastiger het wordt om verfrist wakker te worden. De kans wordt namelijk groter dat je in een diepere slaap raakt, waar je vervolgens weer uit wordt ontwaakt. Een middagdutje langer dan 60 minuten wordt zelfs geassocieerd met een hogere kans op cardiovasculaire ziekten, ten opzichte van het geheel niet doen van een middagdutje. Dat blijkt uit een meta-analyse waarin de resultaten van in totaal 151.588 testpersonen zijn bestudeerd. Daarnaast kan te veel slapen ook negatieve effecten hebben op je gezondheid. Zorg dus dat je je middagdutjes kort houdt om de voordelen te benutten zonder nadelige effecten.

Wat is het ideale tijdstip om een middagdutje te doen?

Het ideale tijdstip van een middagdutje verschilt natuurlijk per persoon en wat deze persoon gedurende de dag uitvoert. Voor nu gebruiken als voorbeeld iemand die een reguliere dienst draait van 9 tot 5. Deze persoon moet in de ochtend dus waarschijnlijk vrij vroeg opstaan. In dit geval is de vroege middag de ideale tijd om je dutje te plannen. Doe je dit vóór de middag, dan is de kans groot dat je nog niet moe genoeg bent om te slapen. Doe je het later op de middag, bijvoorbeeld na 3 uur? Dan is de kans aanwezig dat je hierdoor in de avond minder snel in slaap valt.

Probeer dus in de vroege middag je dutje te plannen, bijvoorbeeld om 1 uur. Uiteraard is dit afhankelijk van veel factoren of dit zomaar kan. Werk je bijvoorbeeld vanuit huis? Dan zou je af en toe je pauze kunnen benutten voor een lekker verfrissend middagdutje.

Tips voor een succesvol middagdutje

Wil jij het maximale halen uit je dutje, dan zijn er een aantal dingen die het overwegen waard zijn. Allereerst is een koele en donkere ruimte ideaal voor een dutje. Een slaapmasker kan mogelijk nog extra helpen, zodat je niet uit je slaap wordt gehaald door licht dat mogelijk de kamer in kan schijnen.

Daarnaast is het aan te raden om ervoor te zorgen dat de ruimte waarin je je bevindt zo stil mogelijk is. Lukt dit niet? Dan kun je mogelijk oordopjes dragen of achtergrondgeluid opzetten. Zet je telefoon op stil, zodat je niet ineens wakker schrikt door een telefoontje of een bericht.

Ook je slaapcomfort speel een belangrijke rol. Zo zorgt de juiste slaaphouding ervoor dat je prettiger slaapt en nek- of rugklachten voorkomt. Ook is het aan te raden om te zorgen voor een fijn hoofdkussen en een ademend dekbedovertrek. Hierdoor zal lichaamstemperatuur beter kunnen reguleren en zul je minder snel zweten.

Is het lekker weer? Dan kun je er ook voor kiezen om je middagdutje buiten te doen. Op die manier pak je meteen frisse lucht en maakt je lichaam wat vitamine D aan, wat ook je energie weer ten goede komt. Ga bijvoorbeeld op een ligbed liggen of lekker ontspannen in een hangmat. Heb je geen bomen of andere bevestigingspunten voor een hangmat? Dan kun je gebruik maken van een hangmat standaard!

Wanneer je bovenstaande tips toepast, zul je merken dat je rustiger wordt én ook eerder in slaap valt. Je middagdutje wordt dan ineens een flink stuk aangenamer. Nu alleen nog zorgen dat je na die 20 minuten ook echt weer aan de slag gaat.

Dus, is het goed of slecht?

We kunnen dus wel stellen dat een middagdutje, mits goed uitgevoerd, gezond kan zijn. Je dient er dan wel op te letten dat je slechts zo’n 10 tot 20 minuten slaapt. Daarna kun je weer verfrist verder met de middag, met een goede productiviteit en verlaagd stressgehalte. Al met al is een middagdutje op zijn tijd dus helemaal geen luie eigenschap, maar gewoon goed voor je gezondheid! Wanneer iemand je ooit nog lui noemt omdat je een dutje doet, verwijs ze dan maar gewoon door naar dit artikel.

Bronvermelding

DailyFit gebruikt uitsluitend kwalitatieve bronnen, zoals wetenschappelijke (meta)studies, om onze artikelen te onderbouwen. Lees ons redactioneel proces voor meer informatie over hoe wij onze artikelen actueel, betrouwbaar en accuraat houden.

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *